Plazma Güç Kaynağı Seçimi
Öncelikle en sık kesilen metal kalınlığı belirlenmelidir. Plazma kesme makineleri kesme kapasiteleri ve amper değerleri ile anılır. Bu nedenle, örneğin; sıklıkla kesilecek olan kalınlık 6 mm ise düşük amperli bir plazma kesme makinesi tercih edilmelidir. Eğer genellikle 12 mm'lik kesimler yapılacaksa bu durumda daha yüksek amperli bir makine seçilmelidir. Bu kalınlığı düşük amperli bir makine ile de kesebilmek mümkün olsa da kesim kalitesi tatminkar olmayacaktır. Her bir makine için optimum bir kesim aralığı söz konusudur. Genel olarak; 6 mm'lik sac kalınlığı için 25 Amper, 12 mm'lik sac kalınlığı için 50-60 Amper, 18 mm'lik sac kalınlığı için ise 80 Amper kesme akımına sahip olan plazma kesme makineleri önerilir.
Kesim işinizde hızın önemli olduğu bir uygulama mı söz konusu? Plazma kesme makinesi üreticileri her bir kalınlık için ilerleme hızını belirtmekle yükümlüdür. Örneğin 6 mm kalınlığa sahip bir sac üzerinde kesim yapılacaksa düşük ya da yüksek amper değerine sahip farklı makineler kullanılabilir. Ancak yüksek amperli makine düşük amperli makineye oranla daha hızlı bir kesim yapacaktır. Eğer hız operatör için önemli ise pratik bir yaklaşımla kesim yaptılan sacın iki kat kalınını kesebilecek kapasitede bir makine seçilmelidir. Örneğin 6 mm sac için 60 Amperlik bir makine seçilebilir.
Eğer zaman alan uzun kesimler yapılacaksa, makinenin devrede kalma oranının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uzun kesimlerde cihazın aşırı derecede ısınması, dolayısı ile soğuma amacıyla uzun süre devrede kalması söz konusudur. Devrede kalma oranı basit bir ifade ile aktif çalışma zamanının tüm zamana oranıdır. Devrede kalma 10 dakikalık periyodlar ile ifade edilir. Örneğin 50 Amperde % 60'lık devrede kalma oranı; 10 dakikalık bir kesimde 6 dakika süre ile kesim yapılabildiğini ifade etmektedir. Daha yüksek devrede kalma oranı, kesintisiz olarak daha uzun süre devrede kalma demektir.
Çoğu plazma kesme makinesi elektriğin havada iletimini sağlayan yüksek frekansı kullanarak pilot ark oluşturur. Ancak yüksek frekans özelliğinin, kullanıldığı ortamlarda bulunan bilgisayar ya da ofis ekipmanları ile çakışma riski vardır. Bu nedenle, yüksek frekanslı başlangıç nedeniyle oluşabilecek potansiyel sorunları gideren alternatif başlangıç yöntemlerinin kullanılması yararlı olur.
Lift-ark yönteminde DC(+) nozül ve nozülün içerisinde DC(-) elektrod kullanır. Başlangıç aşamasında nozül ile elektrod birbirine temas eder ve tetiğe basıldığında, elektrod ve nozül arasında akım geçişi meydana gelir. Daha sonra elektrod nozülden ayrılır ve pilot ark oluşur. Pilot arkın iş parçasına yaklaştırılması sonucunda nozül ve iş parçası arasında meydana gelen elektriksel potansiyel nedeniyle pilot ark, kesim arkına dönüşür.
Nev Teknoloji olarak istediğiniz boyutlarda ve kesim kabiliyetinde CNC Plazma Kesim Tezgahları üretmekteyiz. Sağlam, estetik ve amacına uygun tasarımlarla; yüksek hassasiyetli kesimler yapabileceğiniz CNC Plazma tezgahlar iki yıllık garantisiyle vazgeçilmez yardımcınız olacaktır. HVAC CNC Plazmalar haricinde Pro serisi CNC Plazma Makinalarımız ile her sektöre uygun tezgahlar üretiyoruz. Özel tasarım CNC plazma tezgahlar ile özelleşmiş işleriniz için kusursuz makinalar üretiyoruz. Nev Teknoloji olarak her zaman daha iyisi için çalışıyoruz. CNC Plazma Kesim Tezgâh Fiyatı için bizimle irtibata geçin. Sizin için her zaman daha iyisi: NEV TEKNOLOJİ
HVAC CNC Plazma
Havalandırma firmaları için tasarlanan plazma makinaları rulo şeklinde sacları kesim için özelleşmiştir. Rulo şeklindeki sac uygun boyutta kesildikten sonra tezgah üzerine konulduğunda bombe şeklinde bulunur ve tam olarak düz olarak bulunmamaktadır.
Detaylı BilgiPro CNC Plazma
Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz özel tasarım CNC plazma makinaları ile işletmenize yönelik özelleşmiş makinalar ile işletmenize yönelik çözümler sunuyoruz. Gerek farklı boyutlarda, gerekse özelleşmiş eksen tasarımları ile hayallerinizi gerçekleştiriyoruz.
Detaylı BilgiÖzel Tasarım CNC Plazma
Nev Teknoloji olarak ürettiğimiz endüstriyel döner robotları, konveyör sistemler, döner taşıma sistemleri ve diğer yardımcı ekipmanlar ile en iyiye birlikte ulaşıyoruz. Endüstriyel döner üretim hatlarının olmazsa olmazı endüstriyel döner robotlarıdır.
Detaylı Bilgi